5 Şubat 2009 Perşembe

GLAY: Yıllar Önce.......




Yıllar yıllar önce, uzak bir boyutta, Asya kıtasından bir arkadaş sayesinde tanıştığımız ilk göz ağrılarımızdan... İlk dinlediğimiz parçaları olan "Rain"' de - tesadüf ki grubun da yayınlanan ilk parçasıdır single olarak- Teru' nun sesine vurulmuştuk bir arkadaş (?) ile... Tabi o zaman böyle internet yok, emuledur soulseektiR, bloglardır yok. Neyse azimle yolumuza devam ettik efendim, azimle araştırdık ettik, klip bulunca sevindik, kanjileri sökmeye çalıştık, kahve falı bakar gibi kanjileri yorumlayarak bilgi toplamaya çalıştık.... (çok güçlük ve acı çektik aah aah ). İşte bu yazıyı büyük bir duygu seli içerisinde ilk gözağrımız Glay için yazıyorum....:P (yaşlanıyor muyuz nedir?)

Japonya' da oldukça popüler olan ve bilinen j-rock grubu olan Glay' ın kuruluşu üyelerinin daha lise öğrencisi olduğu 1988 yılına kadar uzanır. Teru ve Takuro tarafından o zamanlar kurulmuş olan grup için aslında "Gray" denmek istenmiş fakat kelime bir şekilde "Glay" e dönmüştür. Gray olayındaki kasıt belli bir müzik tarzına bağlı kalmayalım kafamıza göre takılalım olmuş ve grup hakikaten bu mentalitede hayatına devam etmektedir.

Teru ve Takuro' ya o zamanlar Ari' de çalan ve Ari dağıldıktan sonra katılan Hisahi ve Pierrot'ta çalan Jiro'nun biraz zorlama ile de olsa katılmasıyla grubun çekirdek kadrosu oluşmuştur. (çekirdek değil bildiğiniz ana kadro. Davulcu ve klavyeyi geçici eleman olarak sağlıyorlar :P). Müzik kariyerine davulcu olarak başlayan Teru daha sonra vokale geçmiş, Takuro ve Hisashi gitarları almış, Jiro da bası yüklenmiştir.

Gruba bir bakalım;

Takuro (takuro kubo): gitar
Teru (teruhiko kobashi): vokal
Jiro (yoshihito wayama): bass
Hisashi (hisashi tonomura): gitar





Bu arkadaşlar Tokyo' ya geldiklerinde bir süre parlayamazlar. İşte o anda yüce insan Yoshiki elemanlarımızı keşfederek onlara kol kanat gerer. Böylece 1994 yılında ilk singleları "Rain" ve ilk albümleri "Hai to Diamond" yayınlanır.

Bundan sonra bu arkadaşlar kopup giderler zaten.... Albümlerini sıralamamız gerekirse buyrun şöyledir (bunlar için bir gün ayrı yazılar yazarız)

hai to diamond - 1994
speed pop - 1995
beat out! - 1996
beloved - 1996
pure soul - 1998
heavy gauge - 1999
one love - 2001
unity roots & family, away - 2002
the frustrated - 2004
love is beautiful - 2007

Glay' in bir de herkesin genelde farklı enstrümanlar çaldığı yada gizli canlı performanslar için kullandıkları "Never Mind" adı vardır. Bu isim altında da iki adet albümleri var eğer yanılmıyorsam. Gayet eğlenceli...

Bir ara çalışmalara ara veren grup sonra tekrar geri döner... Bu arada üyelerin kendi projeleri de devam etmektedir. Misal; Teru ile Hisahi'nin "rally" adlı grupları var. Takuro bir ara Vanesse Mae ile "A flow of Soul" adlı bir albüm çıkarmıştı. (piano:Takuro, keman :Vanessa Mae). Bu albümün içeriği Glay parçalarının enstrümantal olarak yorumlanışı. Güzeldir, dinleyin. Jiro da The Predators adlı grupta bas çalmaktadır aynı zamanda.

Efendim Rain ile başlayan maceramızda neleri beğenmedik ki "winter, again", "together", "special thanks", "soul love", "however" (teru'nun bu şarkıyı söylerken ağlaması ayrı bir konudur) gibi pek çok dinlenilesi, güzel parçalara sahip bu grubun canlı performansları da ilgiye değerdir, sahne de oldukça canlı ve samimi görünürler. Çin' de verdikleri konserde ağlayan Çinliler gördüğümüzde kendimizi görmüş gibi olduk :) - dağılmadan canlı izleyebilecek miyiz acaba? -

Son çıkardıkları single Verb de bir adet "with or without you" coverı bulunmaktadır. Şarkının orijinalini pek sevmeyen biri olarak yorumu başarılı buldum, takdir dinleyenlerin... Bir de Exile ile birlikte "Scream" adlı bir single çıkardılar bir ara. Oldukça eğlenceli, farklı bir tat...

Velhasıl, yıllar geçti, çoluk çocuğa karıştılar ama bizim için yerleri her zaman aynıdır. Umarım ki müziğe hep devam ederler biz de keyifleniriz...

Glay hakkında daha sonra daha detaylı yazılar yazmak üzere....

Böyle bir kapı aralayalım....

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...