12 Mart 2012 Pazartesi

MY KINGDOM: DA WU SHENG



Gao Xiaosong yönetmenliğini yaptığı Barbie Hsu, Wu Chun, Han Geng, Yuen Biao, Yu Rong Guang' ın yer aldığı bu filmin göz atmaya değer olacağını düşünmüştüm. Bazı yönlerden göz atmanın değer olduğunun doğruluğuna vardım sonuçta ama sadece bazı noktalarda. Aksiyon yönetmenin Sammo Hung olduğunu da ayrıca belirteyim ki bu noktaların altı çizilsin.

1900 lü yılların Çin' in de Pekin de Usta Yu' nun gözetimine aldığı iki çocuk Pekin operası için eğitim almaktadırlar. Prens, Usta Yu' ya Pekin Operasında kendi mührü olan en iyi usta ödülünü verir. Pekin Operası ülkenin diğer yörelerinde de farklılıklarla - teknik, gösterim gibi - varlığını devam ettirmektedir. Kutlama gecesi Shanghai' ın en iyisi usta Yue ( Yu Rong Guang) gelir ve Usta Yu' ya bu ödül için meydan okur. İki ustanın kapışmasındaki kural yenilenen mızrağını kırması ve sahnelerden çekilmesidir. Usta Yu, tiyatro geleneğinin devam etmesi ve her bölgenin farklılıkları nedeniyle bu düelloya sıcak bakmamasına rağmen öğrencilerinin durumu kavramayarak Usta Yuen' e saldırması sonucu düelloyu kabul etmek durumunda kalır ve yine öğrencilerinin düelloya dahil olması nedeniyle kaybeder. Sonucunda mızrağını kırar, ödül Usta Yuen' e geçer ve Usta Yu sahnelerden çekilir. İki öğrencisini Yin Long (Wu Chun) ve Er Kui (Han Geng)' yı yetiştirmek kalır elinde tek bir amaç olarak ki kendi tiyatro geleneği devam etsin. Yıllar geçer ve iki öğrencisini mezun eder ve hayattan da çekilir. Öğrencilerini Çin' in karmaşık ortamına salmadan önce onlara üç kural koyar.

Yin Long ve Er kui yollarını Shanghai' ya uzatırlar ve Shanghai' ya varır varmaz ustalarının ilk kuralını - "başka hiç bir tiyatrocuya meydan okuyup düello istemeyeceksini" i - hemen oracıkta çiğneyiverirler. Usta Yuen' e meydan okurlar. Usta Yuen' in öğrencisi ve yasak olmasına rağmen sevgilisi Xi Mulan (Barbie Hsu) her ne kadar karşı çıksa da üçü sahnede kapışırlar ve sonucunda Usta Yuen kaybeder ve Shanghai' da ki bu tiyatronun efendileri Yin Long ve Er Kui bu tiyatro sahnesinin efendisi olurlar ve yetenekleri dolayısıyla Shanghai' ın bir numarasına yükselirler.




Daha sonrasında ise çabuk yükselen bu ikilinin düşüşleri için süreç başlamış olur.
Filmin etkileyici ve güzel olan yönleri Pekin Tiyatrosu kavramı. Öyle konuyla ilgili çok bilgi verilmese de sahnelerini görmek ve özellikle düellolarını izlemek keyif verici ki Sammo Hung, kendisi de bu gelenekten geldiği için başarılı bir iş çıkarmış. Aynı şekilde yine kökleri Pekin Tiyatrosu' na dayanan Yu Rong Guang ve Yuen Bao' yu da izlemesi keyifli. Fahreneit' ın üyesi Wu Chun ve Super Junior' dan Hang Geng da üzerlerine düşeni yerine getiriyor aynı şekilde Barbie Hsu da. Sahneler estetik ve izlemesi keyifli.

Filmin devamı oldukça hızlı, resimli bir kitabı okurmuş gibi geçiyor. O nedenle ne olay örgüsünü anlamak, ne oyunculuk yakalamak, ne de nasıl bir anda bittiğini kavramak biraz zor. Derin bir anlatım yakalamak mümkün değil ki bu noktayı yönetmenin sorunu olarak değrlerndiriyorum nacizane ben. Öyle ki tiyatro kadrosunun ne yapmaya ve neden yapmaya çalıştıı meçhul. Er Kui pat diye "Ben Beijing' e e ailemin intikamını almaya döneceğim" diyor bu durumda insan "oğlum rahat battı herhalde" diyor insan bu noktanın bir gelişimi olmadığı için. Xi Mulan için "ne kadar olgun" denilebiliyor halbuki böyle olmamasına rağmen, Yin Long ve Er kui kendilerine kurulan tuzağı çat diye yiyor hiç bir sorgulama yapmadan, Emniyet müdürünün hafif psiko hali bile bir anlama varmıyor. Başlarda züppe ve daha havalı olan Yin Long bir anda daha iyi ve en azından biraz daha ilkeli bir adama dönüşürken Er Kui bir anda nedensizce efendi ve sakin karakterinden başka bir şeye dönüşüyor.

Bittiği zaman elde kalan tek şey usta olmanın oldukça zor olduğu kanaatine varmak zira iki velet ustalarının koyduğu her kuralı bir amaç ya da anlamı olmadan patır patır çiğnemekte bir sakınca görmüyor ve muhtemelen ustalarının kemikleri sızlıyor.

Eldeki kadro, konu ve atmosfer varken çok daha iyisini izlemek mümkün olabilirdi diye düşünmeden edemiyor insan. Gösterişli ve estetik ama içi bir nevi boş sanki...

Kapanış parçasını beğendim. Han Geng seslendirmiş... (Like a Dream)



Merak edenler için başka bir yorumu...



(http://www.youtube.com/watch?v=Tthpeu4oMxc&feature=related)

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...