16 Eylül 2012 Pazar

Qin' s Moon: Qin Shi Ming Yue... Birinci Sezon






Storm Rider - Clash Of Evils' dan  sonra diğer bir Çin yapımı animeye sıra geldi;  Qin's  Moon.

Şu ana kadar bildiğim 4 sezonu yayınlanan seri aynı isimli romandan uyarlama. Doğal olarak roman uyarlaması olduğu için birbirinden hoş karakterler ve gelişen bir olay öyküsüne sahip.

Birinci sezon 10 bölüm. Japoncadan sonra Çince (Mandarin) konuşan karakterler garip gelebilir bir an ama dert edilmemeli. Bu 10 bölümde daha çok hikayenin geçtiği döneme ve yavaştan karakterlere, kim kimdir olayına giriş yapılıyor...

Hikaye Qin Hanedanlığı döneminde geçiyor. Qin Hanedanının İmparatoru büyük hayali gerçekleştirmek için bölgede bulunan diğer 6 hanedalığı kendi çatısı altında toplamak için ortama girişiyor ve bu hayalinin önünde duran herkesi ve herşeyi yok ediyor. Han, Wei, Yan vs...gibi tüm krallıklar teker teker yok oluyor. Doğal olarak bu duruma direnişler gerçekleşiyor. Çin tarihinin uzmanı değilim  ama son yıllarda konuyla ilgili ya da bu dönemi ele alan filmlere göz atmış olanların bir fikrinin olabileceği bir dönem. Örnek olarak, The Emperor and the Assassin,  Jet Li' nin Hero' su, ufakta olsa Jackie Chan' ın Little Big Soldier' ının döngüsü vs verilebilir.

Bu dönemin bir diğer özelliği ise tek çatı altında birleştirilme nedeniyle yüz düşünce okuluna dair tüm kitapların yakılması. Benim bildiğim tarihte ilk toplu kitap yakma eylemi... Tarih boyunca devamında çeşitli örnekler bizim de yabancı olmadığımız şekilde gerçekleştirildi bilindiği gibi. Konfüçyüsçülük ilerleyen yıllarda kendini toparlıyor ancak yüz düşünce altındaki pek çok okulun eserleri bir daha geri dönmemecesine tarihten yok oluyor.

Hikayeye dönelim, diğer krallıklar  Qin İmparatoru' nun bu planını engellemek için bir suikastçi gönderirler ancak bu girişim başarısız olur ve nedense Qin İmparatoru suikastçinin 8 yaşındaki oğlunun peşine düşer. Çocuk, İmparatorluğun başka bir suikastçisi tarafından evlat edinilir ve ikisi birlikte Qin imparatorluğundan kaçarlar ve yolculukları başlar. Bu yolculuk esnasında hem iyi hem kötü pek çok karakterle karşılaşırlar.



Jing Tianming: Bahsettiğimiz bu çocuk oluyor kendisi. Eğlenceli, şapsal ama özünde zeki bir velet bu. 12 yaşlarında, dünyadan habersiz bir çocuk. İlk başlarda kendisini evlat alan Ge Nie' nin babası olduğunu düşünse bile daha sonra onu amcası olarak kabulleniyor.  Ying Yang okulu tarafından ne zaman olduğunu bilmediğimiz bir dönemde lanetlenmiş. Bu lanet birini çıldırtabilecek bir lanet ancak etkisi bu sezonda pek görülmüyor. Her ne kadar salak ve umursamaz görünse bile alttan alta cesur, pratik bir zekaya sahip. Öğrenmeye aç olsa da algılamakta biraz sıkıntısı oluyor. Yemeğe düşkün. Sonuç olarak çok sevimli. Yu er' a tutkun belki de ilk gördüğü andan itibaren. Bu tutkusu oldukça saf. Bir bölümde Yu er geçmişi nedeniyle biraz sarsıldıktan sonra bir gökkuşağı çıkıyor. Tianming ilk kez gökkuşağını gördüğüne bu kadar seviniyor ve mutlu oluyor çünkü o kısa saniyelerde Yu er' ın kendisini üzen geçmişinden bir an olsa da kurtulduğunu, gözlerindeki ışığın tekrar geri gördüğünü düşünüyor. Şeker bir şey.

Ge Nie: Jing Tianming' i evlat edinen, cool amca. Bir zamanlar Qin İmparatorunun suikastçisi. Ne oldu da Tiaming' i aldı bilemiyoruz ama babasına verdiği bir söz olduğunu söylüyor. Rainbow Abyss adlı tüm kılıçlar içinde ikinci sırada yer alan bir kılıcı kullanan martial art dahisi. Gui Gu okulunda (ghost valley), Wei Zhuan ile birlikte eğitim görmüş. Bu elemanın geçmişi nedeniyle her taraftan kendisinden nefret eden pek çok insan bulunmakta. Göründüğü kadarıyla güçlü olmanın ne demek olduğunu bilen, akıllı, mantıklı bir eleman. Okulunun geleneği olarak, ustaları hayatı boyunca iki tane öğrenci alıyor ve ikisi daha baştan rakip oluyor çünkü sadece bir tanesi yaşayabilir, Wei Zhuan ile rakip.



Gao Yue (Yu er): Aslında Yan Hanedanının prensesi... oldukça akıllı, sevimli, nazik bir kız.

Xiang Shaoyu: Chun hanedanlığından bir eleman, kabilesi en güçlülerinden. 14 yaşındaki bu velet Tianming' in ilk arkadaşı belkide.

Duanmu Rong: Yu er' ı korumakla görevli eleman. İyileştime konusunda Mohist okulun en iyilerinden.

Wei Zhuang: Ge Nie' den ölesiye nefret eden bu eleman kendi suikatçi ordusunu kurmuş. Altında birbirinden sayko eleman bulunmakta. Seride bir ksımını görüyoruz ki bana kalırsa içlerinde en karizması White Phoneix dir. Karizma bir amca. Parayı veren için çalışmakta. Mohist okulun son liderini kendi elleriyle  öldürdüğü söylenmekte. Han Krallığından gelmekte.

Bunlar sadece bazıları...

Serinin açılış parçası... (Moonlight /Anson Hu)



Hikayenin gidişatında iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış pek çok düşünce birbiriyle çarpışıyor.

Misal Mohist okulun Makine Köyü diye kabaca çevireceğim bir saklı kenti bulunmakta. Qin İmparatoru bunu öğrendiğinde deliriyor. Bu topraklarda Qin Kanunlarının geçmediği bir bölge ha!!!

Ben bu 7 krallık birbiriyle savaşmasın, kan dökmesin, diller farklı olduğu için yanlış anlaşılma olmasın, yazılar farklı olduğu için anlaşılmazlıklar yaşanmasın diye hepsini dize getirdim, tek dil yarattım... ama hala böyle bir bölge var ha!!! diyerek dellenmesinin karşısında farklı krallıklardan gelenlerin kendi kültürlerini, ailelerini vahşice kaybetmeleri karşısındaki acıları görülüyor.

Duanmu bir bölümde şöyle diyor, "bu üçüde savaşın çocukları, savaşın yetimleri. Tüm bu acıyı üzerlerinde taşımalarına rağmen yüzlerindeki gülümsemeyi görmek inanılmaz. Bu bir umut doğruyor, onlar gülümsedikçe belki gelecek nesiller huzur içinde yaşayacaklardır."



Yu er, Tiangming' e Mohist Okulunu anlatıyor bir bölümde; Mohist Okul' un iki prensibi var; savaş karşıtı olmak ve dünyayı sevmek. Tianming' in çocuk yaşta tepkisi şu oluyor. Okulun kurucusu çok düzgün ve cesur bir adammış ama savaşın olmadığı bir dünya mümkün değil...

Mohist Okul zaten bu yüzden savaştan kaçanların, savaş istemeyenlerin sığınacağı gizli bir kent inşa ediyor.

Falan filan işte... Gayet renkli bir anime bana kalırsa. Çizimleri beğendim ben genel anlamda... Diğer sezonlara gözümü çevirdim.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...