2 Ocak 2015 Cuma

The Duel (2000) : Wuxia mı dediniz?



Bir akşam oturup, zamanım var nasılsa öyleyse bakayım şöyle eskilerden gözümden kaçmış, wuxia ve komediyi harmanlayan film var mı dedim, karşıma tesadüfen bu film çıktı. 2000 yapımı, yönetmeni Andrew Lau olan bu Hong Kong filmini karşımda bulunca bozuldum biraz, yani nasıl gözden kaçırmışım?


Filmde Andy Lau, Ekin Cheng, Nick Cheung , Zhao Wei, Kristy Yeung gibi isimler yer alıyor. Bana sorarsanız kadro özellikle dönemine göre gayet popüler isimlerden oluşmuş.

Film esasında Gu Long' un wuxia romanlarına ve özellikle karakteri Lu Xiofeng' e dayanıyormuş.      ( yaw, çok fazla sayıda  ve çok çekici wuxia romanı var. ciltler ve  ciltler... Biri el atsın da şunları artık bir çeviriversin. Çincem çeviri yapacak kadar olsa üşenmeyeceğim, iyilik olsun diye çevireceğim ama mümkünü yok. Bir güzellik yapın artık! )

İmparatorluk ajanlarından Dragon 9 (Nick Cheung)  bir görevinden daha başarı ile döner. Bu esnada saraya  Yeh Cool Son (Andy Lau) gelir - kendisi bir kılıç üstadı olduğu için saraya kapıdan girmez tabii ki -  ve Dragon 9' a yakın arkadaşı olan Snow Blower Simon' a (Ekin Cheng) mesajını iletmesini  söyler. Birkaç gün sonra Simon' u sarayın üzerinde yapacakları bir düelloya davet etmektedir kendisi. İmparator da bu işe olur verince kenti bir heyecan sarar. Bu esnada olaylar gelişir vs...

Öncelikle söyleyeyim, komedi ve dövüş sanatları karışımı bu film. Araya serpiştirilmiş absürd icatlar, karakterlerin anlamsız konuşmaları vs... yani öyle ciddi bir şey beklemesin kimse. Aksine aptallık ve saçmalık filmin içinde akıyor ama gayet eğlenceli... (bu bana göre, benim sevdiğim şekil) Oyunculuk  güzel, kimse sırıtmıyor bu kargaşa içinde hatta öyle ki Ekin Cheng filmi neredeyse hiç konuşmadan tamamladı denilebilir. Rekora doğru gidiyordu neredeyse, film meccha olsaydı kendi oyunculuğu çok başarılı olabilirdi. Vicky Zhao Wei, yine güzel yine sevimli. Nick Cheung' e lafım yok zaten. Andy Lau, hahaha iyi güzel diyeceğim ama şu filmin son sahnesini bir izleyin ya!! O son anlarda bunun bir dönüşü, saçını arkaya atışı, böyle garip ve komik  gözüken hareketleri var ki bilinçli mi bilinçsiz mi bilemiyorum beni oldukça güldürdü. (filmin başındaki ilk sahne de keza ama o esnada karşıma ne çıkacağını bilemediğimden şaşkınlık daha ağır basmıştı)

Neyse işte, herkese hitap etmeyecek, kendi içinde ve tarzında eğlenceli, dövüş koreografileri hoş olan, efektleri iyi, vakit geçirmek için seyirlik bir film...

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...