4 Ekim 2015 Pazar

Sacrifice ( Zhao Shi Gu Er ): C-Movie


Yönetmenliğini Chen Kaige' nin yaptığı 2010 yapımı Sacrifice' ın afişini görüp "oooh aksiyon filmi" diye atlamamanızı öneririm öncelikle. Ben afişe bakıp aynen böyle balıklama atladım ama karşımda bulduğum film bambaşkaydı.


Ge You, Huang Xiaoming, Fan Bing-Bing, Wan Xueqi' nin yer aldığı Sacrife' ın aslı "Zhao Yetimi" olarak Türkçeleştirilebilecek eski bir oyuna dayanıyormuş.

Spoiler vermeden filmden ve konusundan bahsedebilmek çok zor ama izlemek isteyenlerin seyir zevkini kaçırmamak adına elimden geleni yapacağım.


Jin' de bir komutan olan Tu'an Gu ( Wong Xueqi ), Zhao soyundan gelen başbakan ve onun kahraman oğlu general Zhao Shuo' ya kin beslemekte. Zhao Shuo aynı zamanda İmparator' un ablasıyla evli. Fırsatını bulup buluşturup saraydaki bu Zhao hakimiyetine son veren Tu'an Gu, Zhaoların tüm fertlerini yok ediyor ve  olaylar böyle başlayarak gelişiyor.

Filmin öncelikle ilk bölümü, kısa sahneleri, karakterlerin olaylara bakışı, çekimleri ve genelde yarattığı tansiyon oldukça başarılı.

Gelişme ve finalde bu tempo yavaşlıyor biraz. İzleyeni duygusal olarak biraz daha karmaşık bir atmosfere sürüklüyor.

Muhtemelen bir oyun olmasının da etkisiyle "kader" anlayışı hüküm sürse bile karakterlerin  farklı boyutlarının yansıtılması bir derinlik kazandırıyor. Tu'an' ın durumu ve karakterinin çeşitli yönleri, Cheng Yi (Ge You)' nin bilge ve sakin duruşunun ardındaki nefreti ama onu soğukkanlılıkla kontrolü ve olayları kabullenişi gibi... Huang Xiaoming' in canlandırdığı karakter eski bir general olarak ne kadar arka planda kalırsa kalsın, belirgin soruları dile getirmesi açısından dikkate değer. Oyunculuklar bana kalırsa başarılı. Bunun yanında Ge You ayrı bir alkışı hak ediyor.

Doğrular-yanlışlar, iyi-kötü, insanın birden farklı yüzü, kahraman-hain, intikam, acı, nefret, bağlar gibi pek çok ikilem ve duygu filme sıkıştırılmış. Bu yönlerden zengin. Bir trajedi ya da melodram ama insanı baymayan cinsten.

Her ne kadar beklenti açısından beni ters köşe yatırmış olsa da filmi beğendim. Bu filme göz atmakta fayda var diye düşünüyorum.

İntikam soğuk yenen bir yemektir ama soğumasını beklerken aslında o yemek sizi çoktan yemiştir de kaşığı çatalı nasıl kullandığınızın farkına varamazsınız.


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...