1 Şubat 2017 Çarşamba

Kaybolan Güneş : Çin Mitolojisi - Kitap





Bileşim Yayınlarının Çocuk Kitapları - Mitolojisi serisinde  Kaybolan Güneş, Çin Mitolojisini temsilen yer alıyor. Kaybolan Güneş de Ookuninuşi gibi çizimleriyle ve öyküsüyle şirin bir kitap.

Kitap, Levent Gönül tarafından yazılmış ve Tolga Kınalı tarafından resimlenmiş.



Kitap, esasen Çin Mitolojisi ya da halk söylenceleri içerisinde yer alan iki öyküyü birleştirmiş.

Bunlardan bir tanesi 10 güneş. Zamanında, bir haftanın 10 gün olduğu zamanlarda,bir ağacın dallarında yaşayan 10 güneş kardeşin hayatı ve yaptıkları muziplik sonucu hem kendilerinin hem de dünyanın başına gelenleri anlatıyor bu öykü.


Öyküde, kralın yardımını istediği kişi  annesi tanrıça olan, ülkenin en iyi okçusu Okçu Yi, Çin Mitolojisinin ölümsüz kahramanlarından bir tanesi kendisi ya da en azından kariyerine ölümsüz olarak başladığını söylemek doğru olur. Okçu Yi, bu 10 Güneş hikayesi ile ilgili olmayan farklı  bir takım olaylar neticesinde ölümsüzlüğünü kaybediyor. Sonu biraz meçhul sayılabilir. Kimi hikayelerde ölümsüzlüğünü geri aldığı kimilerinde ise bir fani olarak öldüğü söyleniyor.





10 güneş hikayesi kitapta kaybolan güneşe bağlanıyor. Ne yazık ki dünyada kalan son güneş, denizin dibinde yaşayan kötü bir kral tarafından kaçırılıyor. Dünya karanlığa ve soğuğa boğuluyor. Güneşi aramaya giden ilk kişi, yardımına gelen anka kuşu ile birlikte, Liu Çin oluyor ancak görevinde başarılı olamayarak kendisinden sonra gelenlere yol göstermek amacıyla bir yıldıza dönüşüyor. Oğlu Bao Çu ise, her kahramanlık hikayesinde olduğu üzere, garip bir şekilde doğuyor, farklı nitelikler gösteriyor ve babasının izinden giderek güneşi bulmaya koyuluyor.


Hikaye doğal olarak mutlu son ile bitiyor.


Güzel hikayelerin anlatıldığı hoş bir kitap olmuş. Etrafınızda hediye edebileceğiniz, verebileceğiniz çocuk varsa bence önce kendiniz okuyun sonra da  çocuklara verin.

2 yorum:

Saltcik dedi ki...

Ben Çin mitolojisinden hiç anlamıyorum ya ^^ böyle çocuk kitapları olduğundan hiç haberim yoktu ya :d

Tawannanna dedi ki...

Bu seri çocuklar için hoş bir seri olmuş^^ Çin Mitolojisi başta karman çorman, karmakarışık gözüküyor ama sonra içine girince insan seviyor, eğleniyor. Renkli bayağı :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...