5 Ağustos 2017 Cumartesi

Qin's Moon (S5) : 5. Sezon ( İlk 46 bölüm): Olala... (I)






Uzun bir süre sonra yeni yeniden Qin's Moon ve merakla beklediğim 5. sezonun zamanı gelmişti artık. Uzun zaman olmuştu gerçekten ancak sezonun birikmesi ve çevirilerin gelmesi oldukça zaman alıyor. Buna rağmen yıllar geçmiş olmasına rağmen 4. sezonu nasıl bir heyecan ve tebessüm ile izlediğimi hala hatırlıyorum, ilginç! Üzücü olan tek nokta bunca beklemeye rağmen 5. sezonun sadece 46 bölümünü izleyebilmiş olmam. Gördüğüm kadarıyla bu sezonda bölüm sayısı 70' lere dayanacak,  şu anda bile 60. küsur bölüm yayınlandı ama işte kardeşler, bu noktada çeviri işin içine giriyor. İngilizce çevirileri beklemek zor. Alt yazısız Çince izlemek benim adıma yemez, arada bir şey kaçırmak istemiyorum, süper olaylar dönüyor çünkü.



Neyse, bu 46 bölüm bile iyi geldi. Neler olmadı ki? Bu seriyi nasılsa benden başka izleyen olmadığına göre istediğim şekilde, spoiler kaygısı olmaksızın, keyfimce yazıp, heyecanımı paylaşabilirim hahaha.


Bu sezonda 4. sezonun kaldığı yerden devam ediyor.  4. sezonda İmparator Ying Zheng' in ölümsüzlük iksirini elde etme ve ölümsüzlüğe ulaşma adına yaptırdığı gemi Mirage faaliyete geçmişti. Tianming, Shao Yu ve Shi Lan gemiye kaçak olarak giriş yapmıştı.


(Tarihi açıdan bakıldığında Ying Zheng' in gerçekten böyle bir çabası, ölümsüzlük ve ölümsüzlük iksiri üzerine böyle bir saplantısı var ve bir gemi yaptırdığı biliniyor.)


Mohistlerden olan efsanevi aşcı Pao Ding ise yakalanarak hapishaneye kapatılmıştı.

İmparator Ying Zheng' in en büyük oğlu Fu Su ise  Shanghai' ya gelmişti.



Olaylar bu noktadan sonra başlıyor. İlk olarak Fu Su' ya karşı düzenlenen bir suikast girişimi ile sahne açılıyor. Bunun akabinde dikkatler ve şüpheler hemen Konfüçyüs Okulu' na çekiliyor. Li Si' nin kışkırtmalarına rağmen olaya temkinli yaklaşan Fu Su, Konfüçyüs Okulu' na bir gezi düzenliyor. ( İyi ki de bunu yapıyor çünkü bu sayede harika sahnelerle karşılaşıyoruz ^^)



Bu esnada Dao Zhi, Pao Ding' i kurtarmak için kendi planlarını uyguluyor.


Bu sezon olaylar olaylar.... Bunun üzerine o kadar karakter işin içine giriyor ki sevince boğulmamak elde değil. Delicesine bir karakter akını var ki coşmamak elde değil. Karakterler arasındaki bağlar, ilişkiler, arkada dönen komplolar... Yani 5. sezon delicesine açıldı, hikaye artık tamamen bir zemine oturdu, çoğu nokta anlam kazandı. Hala gizemini koruyan bazı olaylar var tabii ki ancak onların ileride katacağı tat bambaşka olacak.


Tüm sezonda gelişen olayları yazmak mümkün değil, en iyisi karaterlerden gitmek olacak sanırım.


Bu sezon Dao Zhi' ye torpil yapmışlar. Kimdi Dao Zhi?  Mohist Okuldan ve Hırsızlar Kralı olarak bilinen bir karakterdi. Hızı, zekası ve hafifliği en önemli özellikleri. Bu sezonda da bunları gösterdi. Bir de aslında bu adama çirkin falan diyorlardı ama bildiğiniz sevimli bu adam.





Özellikle General Zhang ve Gölge Birliği ile girdiği aksiyonlar kaçırılmaması gerekenler arasında. Bu sezon kendisi bana kalırsa çok karizmatik.



(Yani Zhao Gao' nun çizimine  bayılıyorum, Saçlar, bakışlar ve tırnaklar )




(Kısaca 6 Kılıç diyorum ben bunlara)


Serinin en tehlikeli isimlerinden biri olduğunu daha önce de hissetren Zhao Gao, bu sezon bunu ve elinde tuttuğu tehlikeyi iyice pekiştirdi. Normal şartlarda,  Zhao Gao seride Li Si ile sevmediğim iki karakterden bir tanesi. (Bu sezon bir üçüncüsü daha eklendi buna, ileride değineceğim)  Gerçi bu seri içindeki çizimine hastayım orası ayrı. Daha önceki sezonlarda Net Trap Organizasyonunun kendisine bağlı olduğunu görmüştük. Bu organizasyon serideki en tehlikeli organizasyon, boşuna örümcek ağı demiyorlar. Ayrıca bu organizasyonun en tehlikeli silahı içinde bulunan 6 önemli kılıcı kullanan ve 6 Swords Slaves denilen 6 kişi. Bunların karşısında durmak biraz zor. Bu sezonda bu durum iyice gün yüzüne çıktı. Bununla birlikte sezonun ilerleyen bölümlerinde Zhao Gao' nun planları ve neler çevirdiği de su yüzüne çıkıyor. Bunu biz anlıyoruz gerçi, çok az kişi nice takiplerden sonra farkına varacak.


( Tarihsel bir figür olarak Zhao Gao, Qin İmparatorluğu döneminde sarayda görev almış hadımlardan bir tanesi. Sadece bu sezona kadar olan tarihsel gelişiminden bahsedecek olursam, başarı basamaklarını becerileriyle hızla çıkan ve Ying Zheng' in en güvendiği adamlardan bir tanesi olan Zhao Gao' nun Li Si ile çevirdiği dolaplar... Burada keselim. Seride de olduğu gibi hedeflerinde Fu Su var)



(Burada kendisi baş aşağı, dağdan serbest düşüş yapıyor ^^)



Bu sezon ortama giren, gözlerimizi şenlendiren, izleme keyfimizi yükselten karakterlerden ilki General Zhang Han. Kendisi Qin Ordusunun bir generali ve direkt olarak İmparator Ying Zheng' e bağlı.  Safi güçten oluşmayan bu general aynı zamanda zeki ve olayların arkasını hissedebilme kabiliyetine sahip, ne güzel ki. Ayrıca yemleme konusunda oldukça başarılı. Fu Su' ya düzenlenen başarısız suikast girişimini yememesi ile belli etti kendisini. Yine de sahip olduğu kapasitesi ile  düşmanları için korkutucu bir karakter sayılır.




"Eğer biri almak istiyorsa önce vermelidir"

Han Feizi' nin bu sözlerini Zhang Han' ın ağzından duyuyoruz. Kendisi askeri okulun bir üyesi olması nedeniyle doğal olarak Savaş Sanatı'na hakim olmak ile birlikte döneminin düşünce okullarının eserlerini de es geçmemiş.


(Zhang Han da serideki pek çok karakter gibi tarihsel bir figür. Zaten seri belli bir tarihi olayı anlatıyor biraz daha fantezi ve tatlı bir şekilde. Zhang Han da ilk başlarda Wang Jian' ın altında çalışan sonra terfi eden bir general. Şimdilik sadece bu kadarından bahsedeyim) 



Bu sezonun en güzel olaylarından bir tanesi (yani seriyi sevenler, gerçeklerden bağımsız olarak serinin akışına kendini kaptıranlar için) Mohistler ile Quicksand' in yaptığı ittifak oldu. Sorun şimdi;  buna ön ayak olan, bunu sağlayan kim? Tabii ki Zhang Liang hahaha. ( Fan girl modu bu noktada açıldı ^^) Başka kim olabilir?! Neyse, iyi de oldu aslında bu ittifak, biraz neşe ve eğlence de getirdi. Karakterlerin birbirlerine çocukça yaklaşımları izlenmeye değer. Özellikle Ah Xue ve Crimson Snake dalaşmaları çok eğlenceli. ( Ah Xue kıskandı ya hahahahahah)




Bu ittifakın bir sonucu olarak Ge Nie ve Wei Zhuang birlikte hareket etmeye başladılar. Bu ikisi birlikteyken inanılmaz olduklarına değinmeme gerek var mı bilemiyorum. İşte daha ilk bölümlerde insanı keyfin doruklarına çıkaran sahnelere imza atıyorlar. Dao Zhi ve Pao Ding' i kurtarmak için General Zhang' ın tuzağını bilerek hapsihaneye geldiklerinde ve tam kurtulmalarına ramak kala ilk önce Net Trap Organizasyonunun 6 kılıcı ile kapışmak durumunda kalıyorlar.



Dediğim gibi bu ikisi de ayrı ayrı boş adamlar değiller ancak birlikte hareket ettiklerinde ( ki bunu ilk kez görüyoruz ve Ge Nie kendi kılıcı yerine tahta bir kılıç kullanıyor olsa bile) başka bir boyuta geçiyorlar ancak karşılarındakiler de boş değil.






(İşte Ge Nie, Zhang Han ve Wei Zhuang bir kafesin üzerinde kısa bir süreliğine iletişim kurarken)



Yetmiyor, sonra bir bölüm var ki Wei Zhuang, Ge Nie ve General Zhang' ın üçlü kapışmasıdır, bu sahne bana kalırsa müziği, görselliği ve estetiği açısından serinin tavan yaptığı noktalardan bir tanesi. Çok keyifli. (Birden çok izlediğim doğrudur)




Hazır yeri gelmişken Wei Zhuang' a da değinmek lazım. Bu sezon içinde insaniyeti az da olsa su yüzüne çıktı. Bir kısım konuda kendisini akladı sayılır. Bu 46 bölüm içerisinde daha eğlenceli ve alttan alta laf sokucu. Ge Nie ile ortaklıklarının hiç bozulmamasını diliyor insan. Ge Nie ile yaptığı konuşmalarda bazı noktalar açığa çıkıyor. Yine bu konuşmalardan bir tanesinde Ge Nie' nin ağzından Ying Zheng seri içindeki konumuna oturuluyor.

"O'nun gibi biri dünyaya daha önce gelmedi, bundan sonra da bir daha gelmeyecek"

Bu ikilinin yolculuğu esnasında Wei Zhuang' ın dillendirdiği mısralar ve düşünceler de önemli ve hoş;

" Güç kılıçları kınından çıktı, dünyada yaralar bıraktı.
Daha fazla fethetmek hırsı, sadece daha fazla düşman kazanmak için.
Bu kötü iradenin kaderi mi,
yoksa zirveye tırmanmanın bir yolu mu?
Görkemle yanan belirgin istekler.
Hayatlar doğar ve düşer.
Eğer tarih bir şarkı kadar uzunsa,
Kayıp ruhlar bu müziği besteler.
Cennet ile cehennem arasında,
Kimin dokunulmazlık eli gelip, zitheri çalacak?" 

( Çeviri üzerinde pek durmadım, dursam da daha iyisi olmazdı. Bendeki bu kısıtlı yetenekle idare etmek durumundayız)



Prens Fu su' ya değinmeden geçmek olmaz çünkü kendisi bu sezonun önemli isimlerinden bir tanesi. Daha önceki sezonlarda da az çok değinilen Fu su' nun karakteri bu sezon daha belirgin bir hal alıyor. İmparator' un en büyük oğlu olan ancak babasının resmi olarak varis olarak henüz atamadığı oğlu Fu Su' nun aslında imparatorluk ve insanlarla ilgilenen, daha merhametli, akıllı biri olduğu  ve daha birleştirici bir yaklaşıma sahip olduğu görülüyor. Ne yazık ki, hayatı üzerine çeşitli oyunlar oynanıyor. İlk suikast girişiminin ardından Konfüçyüs Okuluna ziyaret gerçekleştirmesi benim açımda şahane oldu açıkçası ancak kendisi adına da faydalı olduğu söylenebilir.


(Tarihsel bir figür olarak Fu Su' ya değinmek gerekirse yine bu sezonun işlediği kadarından bahsedeyim. Ying Zheng' in büyük oğlu. Kaynakların söylediğine göre daha merhametli, sakin bir yapıya sahip. Babasının sert ve yıkıcı politikalarına biraz ters düşüyor. Ve gerçekten babasının sinir olduğu ve yıkmak istediği Konfüçyüs Okulu' nu biraz savunarak babası ile ilk zıtlaşmasını yaşıyor)

Görüyorum ki bu yazı biraz uzun olacak. O nedenle ikiye bölmekte fayda var diyerek şimdilik buraya bir nokta koyayım.

Qin's Moon' u izlemeyenler çok şey kaçırıyor bence hahahah ^^


Bu sezonun açılışı;




(Parça hala aynı, ne güzel)


Bu ise en sevdiğim kapanış parçası. Görüntülerin bir kısmı bu sezona bir kısmı eski sezonlara ait




2 yorum:

Unknown dedi ki...

hocam öncelikle merhaba siz türkçe altyazılı şekilde qin's moon u nerden izliyorsunuz ben bulamadım türkçe altyazı çevirilisini.

Tawannanna dedi ki...

Merhaba. Ne yazik ki cevirmeyi. Ingilizce alt yazisi mevcut

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...