18 Ağustos 2017 Cuma

Qin's Moon (S5): 5. Sezon ( İlk 46 bölüm): Olala... (III)






Qin's Moon 5 sezon yazıma kaldığım yerden devam edeyim. Gönül ister 46. bölümden sonrasının çevirileri çabuk gelsin,  ben de sezonu bitireyim ama sabır önemli işte.


Yazının ilk bölümünde demiştim ki; ne karakterler girdi, öyle böyle değil. Gerçekten karakter bombardımanı oldu fakat güzel oldu.




Değinmek istediğim karakterlerden bir diğeri Zhongli Mei. Bu arkadaş bu sezon Sheng Qi ile birlikte en fazla arka arkaya karşılıklı mücadeleye giren karakter. Kimlerle yüz yüze gelmedi ki?


Zhongli Mei, Qin Ordusunun düşük rütbeli bir üyesi olarak karşımıza çıkıyor,o muhteşem zırhına rağmen. General Bai Tu' nun altında çalışıyor. General Bai Tu, seride sık sık karşılaşılan yozlaşmış, aslen ödleğin önde gideni olan, ne adamlarına ne halka acıyan biri. Söylenenlerden anlıyoruz ki, aslında Zhongli Mei çok daha yüksek bir rütbede olabilirmiş, kendisine teklif de edilmiş ancak Zhongli Mei bunu kesinlikle reddetmiş. Zhongli Mei her ne kadar Qin Ordusunda hizmet veriyor olsa da aslen Chu eyaletinden.  Ayrıca enfes bir ok tekniği var ki eminim buna da ilerleyen zamanlarda daha fazla değinilecektir.




Zhongli Mei ile Han Xin hemen hemen aynı anda seride gözüküyor. İki yakın arkadaş oldukları anlaşılıyor. Zhongli Mei ve Gao Jiangli - Xiaoya Zi arasındaki tatsızlığı  bir süreliğine sona erdiren Han Xin oluyor. 


(Han Xin' e daha sonra değineceğim)

Ardından Zhongli Mei kimlerle karşı karşıya gelmiyor ki? Zaten girdiği andan anlaşabileceği üzere seride önemli bir rolü olacak. Long Ju' nun Shao Yu için bulması gereken 4 kişiden bir tanesi kendisi. Zhongli Mei bir görev  insanı olmak ile birlikte şeref  kavramının bir nevi tanımı. Seriye giren en sevilesi karakterlerden bir tanesi bana kalırsa. Bu arada kafasındaki miğferi çıkardığında daha da bir güzelleşiyor ^^


(Tarihte de bir Zhongli Mei var. Bazı kaynaklar  adındaki karakterin yanlış çevrildiğini aslında adının Zhongli Mo olduğunu söylüyor. Zhongli Mei (ya da Mo) Qin karşıtı ayaklanmalara katılıyor. Sıradan bir asker olarak girdiği orduda generalliğe yükseliyor. Önce amcasına sonra da Xiang Yu' ya hizmet ediyor. Öyle ki Long Ju ile birlikte Xiang Yu' nun en önemli iki generalinden bir tanesi oluyor. Bu arada Han Xin ile gerçekten arkadaşlar. Han Xin' e çoğu kez referans oluyor ama Han Xin' in durumu daha farklı. Neyse geleceğe fazla girmeyeyim)



Ve kardeşler, bu sezon Hunlar da işin içine girdi. Merak ediyordum acaba Hunları işin içine katacaklar mı diye. Gerçi hikayeyi bu kadar açıp, genişletmişken Hunların resme dahil edilmemesi düşünülemezdi. 



Doğrusunu söylemek gerekirse Hunları salakça yansıtmışlar. Barbar desen değil, kuvvetli desen değil. Kabilemsi ama beceriksiz görünüyorlar. Gerçi şimdilik sadece bir kol dahil oldu olaya ve bunların da içeriden (yani Qin Sarayındaki entrika döndürenlerle) bağlantılı olduğu hissi verildi. 


Ying Zhen' in zaten başına bela olan Hunlar bir anda kendisi için en önemli tehlike konumuna yükseldi. Nasıl? Ying Zheng içerideki karışıklılar, saraydaki soru işaretleri, reformları, gemisi ile uğraşırken bir meteor düşüverdi kuzey batıya. Ve Hunlar ile sınır olan ve Çin Seddi' nin yapılmakta olduğu civar sınırdaki bir dağın üzerinde bir anda lavlarla yazılmış  "Qin"in sonu Hunlardan olacak" yazısı beliriverdi. Tabii bunlar hep hile hurda. Esasen Qin' in sonu ile ilgili kehanet başka, bu seride de dile getiriliyor ve hakikaten de başka bir yerden gelecek sonu. Neyse, kendisine rapor edilen bu durum karşısında Ying Zheng deliriyor tabii ki ve Çin Seddi' nin yapımının hızlandırılmasını emrederken, kuzeybatıdan gelen bu kabileyi İmparatorluğun bir numaralı düşmanı ilan ediyor ve en iyi generallerinden olan Meng Tian' ı oraya yolluyor.




Hunları kötü çizmişler falan dedim ama şu hanım kızımız hariç. Ortamlarda kurduyla birlikte dolaşan bu kadın hakkında çok bir bilgi çıkmadı henüz. Kabilenin bir esiri mi yoksa üyesi mi gibi bir detay vermedi kendisi henüz ancak son derece karizmatik olduğunu kabul etmek gerek. Meng Tian' ın azılı rakiplerinden bir tanesi oluverdi.


( Şimdi seriden kopup tarihe gelirsek; Qin Hanedanlığının var olduğu dönem MÖ 221-206 yani Ying Zheng' in tahta çıktıktan sonra kalan 6 eyaleti hükmüne aldığı ve kendini ilk imparator ilan ettiği dönem MÖ 221 ile başlıyor. Bu tarih, Hunların Teoman önderliğinde örgütlenerek bilinirliğini arttırdığı döneme denk geliyor. Özellikle Çinli kaynaklara göre Hunlar ya da Kuzeyli barbarlar bu tarihlerden çok daha önce de varlıklarını hissettirip Çin' e saldırlarda bulunuyor. Zaten Ying Zheng, Çin Seddi' ni baştan yaratmıyor. Kendisinden önceki kral ya da hükümdarların inşa ettirdiği kale, karakol ve duvarları sağlam bir mühendislikle birleştirerek işe başlıyor. Aslında tarih eğlenceli. Aynı dönemlerde iki büyük isim tarih sahnesine adım atıyor. 

Qin İmparatorluğunun ilk döneminde Hunlar saldırılarıyla oldukça ilerleyip, Xianyang' ı yani Ying Zheng' in sarayının bulunduğu dönemin başkentini tehdit edebilecek şekilde ilerliyorlar. Hunları büyük tehdit olarak gören Ying Zheng oldukça büyük bir orduyu  Meng Tian' ın emrine veriyor ve "git bu akınları durdur, Çin Seddi projesini tamamla" diyor. Meng Tian ordusu ile birlikte Hunlarla mücadeleye başlıyor ve Hunlar karşısında başarılı oluyor. ( Bu arada Çin kaynaklarında ve seride Xiongnu' dur Hunlara verilen ad. Bu çeşitli kaynaklarda Hiung-nu, Hsiung-nu ya da Hiong-nu gibi isimlerle de geçer. Seride Kuzeyli Barbarlar ya da Kuzeyin Kurtları gibi isimler de veriliyor) Hunları oldukça geriye sürülüyorlar hatta bu mücadele sonucu Hunlar için oldukça önemli olan Ordos Vadisi de Hunların elinden çıkıyor. Her ne kadar Hunlar için bir yenilgi olsa da Hunların ufak atakları hiç bitmiyor ve yeniden vurmak için düzenleniyorlar. (Buralara değinmeyeceğim çünkü bunlar seri kapsamında ele aldığım tarihten sonra olacak) Bu arada Ying Zheng başka işlerle uğraşıyor dedik ama aynı sürede Hunların da tek cephesi Qin değil. Onlar da Yueçilerle bir münakaşa içinde ^^. )





Hani bu yazının taaaa ilk bölümünde dedim ya neler neler yok, hangi karakterler yok bu sezon diye!! İşte adamlar  Makedonyalıları ( seride böyle adlandırılmış) da işin içine sokmuş hahahah. Makedonyalılar ya da Kayıp Roma Lejyonu hikayesi ciddi anlamda bir gerçeğe dönüşmek üzere sanırım. ( Konuyla ilgili daha önce detaylı sayılabilecek bir yazı yazmışım. Merak edenler için şurada) Hunların tarafında yer alıyorlar seride şu anda. Tarihe meraklı olan ya da daha önce bilgisi olanlar için bu Romalıların kalkan ve mızrak ile oluşturdukları çeşitli formasyonlar vardır. Seri bu detaya özenle değinmiş. Şimdilik pek konuşmadılar ancak Hunlu hatunun ardından Meng Tian' ın diğer bir baş ağrısı oldular. 



(Romalıların komutanı. Meng Tian ile birebir kavgaya girince Meng Tian' a nezaketen yerden kalkan al, eşit olalım diye anlattı vücut diliyle ama Meng Tian kabul etmedi. Tarzlar farklı sonuçta)



(Yalnız bir nokta var. Seriye girmeleri hoş ama biraz tarih atlaması var sanırım. Bu lejyonun tarihsel olarak biraz daha ilerleyen bir dönemde Çin'de ortaya çıkması gerekiyor, söylenenleri doğru sayarsak. Neyse, yine de renk getirmiş. 

Amma velakin bir nokta daha var ki belirtmeden geçemeyeceğim; Şimdi serideki dönemde Hunların kağan ya da hakanı ya da shan yu'su  Teoman. - Yanlış hatırlamıyorsam seride Touman ismi zikrediliyor - Sonra Mete Han gelecek, 10'luk sisteme dayanan ilk düzenli orduyu kuran Mete Han değil miydi? Ondan da bir ordu bekliyoruz.  Meng Tian' ın süper bir ordusu var, Romalıların bir düzeni hatta formasyon(ları)u bile var. İşin geyiği bir yana, seride Mete Han' ın dönemine gelinmesine henüz biraz süre var ki Çinlilerin lider olarak tanıyacağı ilk hükümdar olacak. Seride o dönemleri ölmeden görebilecek miyiz acaba bu yavaşlıkla?)



Bu arada Meng Tian' a da değinmek lazım. Daha önce mutlaka yapmışımdır gerçi ama serinin bir nevi R2 D2' su kendisi. Görev insanı ve son derece sadık bir hizmetkar. General Zhang ile duygu dolu yazışmaları insanın içini buruyor vallahi.



(Tarihteki Meng Tian  da başarılı bir general. Ailesi de askeri kanattan geliyor. Aynı zamanda Çin Seddi' nin tüm toparlaması, lojistiği, koordinasyonu ile uğraşan, mühendislikten de anlayan biri. Seride buna ufaktan değinilmiş. Gerçekten de hayatı bir noktadan sonra Hunlarla savaşmak ve Çin Seddini tamamlamak ile geçiyor. Hatta Fu Su da babası tarafından bir süre donra git orada biraz imparator olmayı öğren diye Meng Tian' ın yanına yollanıyor. İkisi uzun yıllar boyunca Hunlarla çarpışıyor.)


Farklı bir Ying Zheng ve Meng Tian yorumunu Kingdom  adlı animede bulabilirsiniz.


Yani daha bitmedi. Çoook karakter var. Peasant School, bu 46 bölüm içinde liderlik adına birbirine girdi. Ayıp ettiler aslında ama sayelerinde nice bomba karakter ortaya çıktı ama onlara artık daha sonra değineceğim. Şimdilik bunların haricinde adını anmadığım karakterlerin affına sığınayım ve ilk 46 bölüm için olan yazının sonuna geleyim.

Qin's Moon' un 5. sezonu enfes ilerliyor. Kurgu, akıcılık, derinlik büyük tat. Bence bir yerlerinden başlayın ^^




Yılbaşına denk gelen bölümlerin kapanışı için şöyle bir şey yapmışlar. Tek tek kontrol etmedim ama karakterleri seslendirenler söylüyor parçayı.




Olur da 5. sezona göz atmak, izlemek isteyen olursa İngilizce alt yazılı hali için, buraya göz atabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...